Legatura dintre kilogramele in plus si emotii

Legatura dintre kilogramele in plus si emotii

Legatura dintre kilogramele in plus si emotii

“Kilogramele in plus au o stransa legatura cu emotiile. Cu ceea ce traim, cu ceea ce simtim, cu peceptia pe care o avem asupra evenimentelor din viata noastra”, explica Bianca Poptean, consilier nutritionist si fondatoarea programului alimentar Happy Food, Happy you. Pe 26 noiembrie, la Belle Maison Spa, aceasta va sustine un workshop in cadrul caruia va dezvolta ideea pe larg si va demonstra ca de multe ori, ne ingrasam din cauza emotiilor pe care le traim.

10496996_10205681304285758_3485177833822129906_o

Pe de o parte, in perioadele dificile, simtim nevoia sa mancam mai mult (deci organismul primeste un surplus caloric) si mai prost (dulciuri rafinate care, pe moment, ofera o stare de bine). Mancarea devine un fel de panaceu al grijilor si problemelor, un fel de comfort food in care ne refugiem. De ce? Pentru ca organismul are nevoie in aceasta perioada de endorfine. Iar alimentele procesate cu continut ridicat de zahar, carbohidratii, cele cu aport insemnat de grasimi ne ofera, pe moment, o relaxare. Acea relaxare de care creieul nostru are nevoie pentru a contracara tensiuni, frici, panici, toate aparute in momente de stres.

 

Pe de alta parte, s-a demonstrat ca acumularea kilogramelor in plus are o mare legatura cu sistemul endocrin, cu disfunctia glandelor suprarenale. Acestea produc cortizol (hormonul stresului) care, printre altele, are si rolul de a controla felul in care organismul prelucreaza carbohidratii, proteinele si grasimile. Ceea ce inseamna nu numai ca ne dorim o cantitate mai mare de hrana cu continut ridicat de zahararuri si grasimi, ci se modifica, practic, modalitatea in care corpul nostru percepe alimentele. Prin urmare, ca reactie la stres, se declanseaza un mecanism care stocheaza mai mult. Deci, implicit, ne ingrasam.

V-am spus deja ca organismul are nevoie in aceasta perioada de endorfine, acele substante care ajuta la alungarea stresului si crearea unei stari de bine, de fericire, de euforie chiar. Exista stimuli precisi care declanseaza secretia interna a acestei substante: de la expunerea la lumina, rasul, sexul si efortul fizic in general, pana la anumite alimente care te fac sa fii mai fericita. Mecanismul e relativ simplu: ingredientele active din acel aliment stimuleaza caile nervoase catre creier, ducand la eliberarea dopaminei si a endorfinelor.

Happy Food Happy You a fost creat tinand cont de proprietatile anumitor alimente de a produce endorfine si, implicit o stare de bine. Urmand acest program alimentar, in timp, vei putea sa ai o atitudine pozitiva, chiar si in momentele stresante. Unde mai pui, ca daca vrei sa slabesti, o vei face fara sa aduni frustrari sau emotii negative.

Vrei sa slabesti cu zambetul pe buze? Vrei sa treci mai usor peste o perioada stresanta din viata ta fara sa te ingrasi? Atunci, vino la workshop-ul Happy Food, Happy you sustinut de Bianca Poptean. Inscrierile se fac la relax@maisonspa.ro pana miercurea viitoare. Locurile sunt limitate!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *