Consiliere psihologica la SPA. Interviu cu psihoterapeutul Cristina Colotelo (I)

Consiliere psihologica la SPA. Interviu cu psihoterapeutul Cristina Colotelo (I)

Consiliere psihologica la SPA. Interviu cu psihoterapeutul Cristina Colotelo (I)

Cristina Colotelo este psihoterapeut practicant, orientat catre terapiile cognitiv-comportamentale si acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania si suntem extrem de incantati sa iti facem cunostinta cu ea, mai ales ca incepand din aceasta toamna, Cristina se alatura echipei noastre, experienta sa profesionala completand meniul de terapii Belle Maison Spa cu servicii menite sa vina in intampinarea nevoilor de lifestyle actuale si sa faciliteze echilibrul, armonia si starea de bine la toate nivelurile – corp, psihic, suflet. Intre cele trei exista o legatura indisolubila, nu metaforic, ci concret. De aceea, am considerat ca cea mai buna introducere a Cristinei este un interviu cu ea. Un interviu in care sa afli chiar de la sursa de ce este atat de important sa te preocupi in paralel de trup, minte si simtire, si in care sa ti se explice argumentat si pe baza unor date stiintifice, ca psihoterapia ocupa un rol major in traiul cotidian si ca asemenea terapiilor SPA, are la baza o forma de relaxare activa. Si ca mai presus de toate, mizeaza pe capacitatea extraordinara de reinventare de sine si pe dorinta de te iubi mai mult si de a-ti fi mai bine.

Cand ti-ai descoperit chemarea pentru psihoterapie si care au fost experientele care te-au determinat sa profesezi in acest domeniu?

Drumul meu in a deveni psihoterapeut a pornit cu multi ani in urma, cand eu insami am cautat sprijin pentru a gestiona schimbările si obstacolele pe care le aveam la momentul respectiv in viata mea.

Am descoperit prin sesiunile personale de psihoterapie ca am resurse interioare de care nici nu stiam sau de care am uitat, si mai mult decat atat, ca le pot folosi cu incredere in gestionarea situatiilor de viata. Procesul psihoterapeutic m-a sustinut sa devin mai rezilienta, mai blanda cu mine si mai înteleapta. De asemenea, mi-a oferit un cadru de siguranta si intelegere, in care sa ma regasesc pe mine insami, inclusiv printre franturile de povesti din vietile altora.

Astfel, mi-am dat seama ca psihoterapia este un lucru extraordinar de bun si ca poate ajuta pe oricine doreste sa traiasca diferit, mai constient, mai asumat, pe oricine doreste sa se descopere si sa se cunoasca asa cum in nicio alta circumstanta nu ar avea prilejul sa o faca.

Așa că, am devenit psihoterapeut. Este o misiune asumata pentru mine de a intelege lucrurile cu care se confrunta fiecare persoana care intra in cabinet si a concepe procesul psihoterapeutic intr-o maniera in care aceasta sa descopere că darurile (resursele interioare) si obstacolele ii ofera puterea de a-si schimba viata, asa cum crede fiecare ca este potrivit pentru sine.


Cat de importanta este consilierea psihologica in contextul traiului actual si de ce reprezinta o necesitate?

As spune ca este ESENTIALA in contextul vremurilor pe care le traversam si a noii realitati care se contureaza de la inceperea pandemiei. In cadrul sedintelor de psihoterapie/consiliere psihologica, fiecare om poate avea propriul spatiu de reflectie in colaborare cu psihoterapeutul, si de asemenea, posibilitatea sa exploreze impactul pe care l-a avut perioada de izolare, temerile legate de imbolnavire, stresul pierderii locului de munca, a oamenilor dragi, si in general pierderea unui stil de viata care pana mai recent era luat ca de la sine inteles (for granted).

Consilierea psihologica este una dintre modalitatile eficiente prin care poti avea grija de sanatatea ta mentala, mai precis de bunastarea emotionala, psihologica si sociala. Sanatatea mentala iti asigura capacitatea de a te bucura de viata, de a regla echilibrul intre activitatile si trăirile emotionale zilnice si de a gestiona efortul de adaptare psihologica in concordanta cu propriile dorinte si valori.

In contextul actual, realitatea așa cum o stia fiecare inainte de pandemie, se modifica. Prin urmare, capacitatea de a te bucura de viata va solicita un efort psihologic mai mare pentru ajustare la noua realitate, ceea ce va atrage dupa sine posibile stari emotionale de stres, disconfort etc. Aceste stari sunt absolut firești intr-un proces de reajustare, realiniere cu tine insuti/insati în noul context in care te afli, pentru a-ti redefini si regasi starea de bine. Iar suportul unui psihoterapeut iti poate face calea mai usoara spre a te regasi si a te bucura de viata ta asa cum este ea in prezent.

Majoritatea oamenilor apeleaza la un psihoterapeut in situatii limita, pe care simt ca nu le mai pot gestiona pe cont propriu. Insa psihoterapia inseamna mai mult de atat, un reglaj fin al gandurilor, trairilor, perceptiilor si auto-perceptiilor, menit sa asigure o mai buna calitate a vietii. Cum functioneaza psihoterapia ca metoda de preventie?

Psihoterapia este un proces activ, dinamic, bazat pe angajament si colaborare intre client si psihoterapeut. Psihoterapia este facuta doar la dorinta si cererea expresa a beneficiarului si cu deplina asumare a demersului de catre acesta. Astfel ca, in momentul in care clientii aleg sa vina la psihoterapie, acestia constientizeaza necesitatea si oportunitatea unui astfel de proces pentru imbunatatirea vietii lor. Psihoterapia le ofera cadrul de siguranta pentru a explora modalitati noi de gestionare a problemelor, prin care sa genereze raspunsuri adaptative, sanatoase si cu rezultate pe termen lung.

Inca exista numeroase preconceptii despre mersul la psihoterapie care ii impiedica pe oameni sa se adreseze specialistului de la primele semne de disconfort psiho-emotional. Sau chiar daca nu au preconceptii si cunosc la nivel teoretic beneficiile mersului la psihoterapie, majoritatea persoanelor au o retinere referitoare la eficienta. Modalitatea prin care psihoterapia poate functiona ca metoda de preventie se manifesta prin latura sa psihoeducativa, prin care oamenii sa cunoasca cand este momentul sa vina in psihoterapie, fara sa astepte acutizarea durerilor sufletesti si sa constate ca le afecteaza activitatile de zi cu zi.

De asemenea, psihoterapia ca modalitate de preventie te ajuta sa inveti sa navighezi prin emotiile sau starile complicate atunci cand ele apar. In spatiul creat de relatia psihoterapeutica vei afla mai multe despre tine, despre relatiile pe care le dezvolti cu ceilalti si despre cum diferite experiente de viata mai vechi sau mai noi te-au impactat. Poti veni la psihoterapie fara sa ai probleme majore, insa cu intentia de dezvoltare, de crestere, sau pur si simplu de dialogare cu cineva care te asculta si este prezent pentru tine.

Situatiile de viata care aduc oamenii in psihoterapie sunt tot atat de numeroase si diverse precum sunt si cei care solicita acest serviciu. Unele persoane apeleaza la psihoterapie pentru ca s-au simtit deprimate, anxioase sau triste, furioase, stresate de mult timp. Alte persoane ar putea dori ajutor pentru o boala cronica, insomnie, tulburari alimentare care interfereaza cu bunastarea lor emoțională sau fizica. Altii pot avea probleme pe termen scurt, si au nevoie de ajutor pentru gestionarea situatiei respective, cum ar fi: trecerea printr-un divort, adaptarea la un nou loc de munca sau moartea cuiva drag.

La Belle Maison Spa poti opta atat pentru sedinte individuale de consiliere psihologica, cat si pentru abonamente de echilibrare emotionala care le includ, sau sedinte scurte de checking emotional inainte de efectuarea unor masaje sau ritualuri signature.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *